Waarneming: sites, forum, appWaarneming / Observado Forum AppsNederland, Belgie of de rest van de wereld
Waarneming heeft eigenlijk drie website's. Je kunt met 1 account op alle drie de website's inloggen en je waarnemingen doorgeven! Dus ook als je op vakantie gaat, kun je je waarnemingen gewoon doorgeven!

 • Waarneming.nl voor alle waarnemingen in Nederland.
 • Waarnemingen.be voor alle waarnemingen in Belgie.
 • Observado.org voor alle waarnemingen buiten NL en BE.

  Waarneming invoeren op de website
  Als je een waarneming wilt invoeren, moet je eerst een account aanmaken en inloggen. Daarna klik je in het menu op "invoeren" en krijg je onderstaand invulformulier. Je kunt ook je waarnemingen "in het veld" invoeren met de waarneming.nl app

  Waarneming invoeren


  Registreer je waarnemingen zo goed en volledig mogelijk. Geef zoveel informatie als je weet. Weet je de tijd, het kleed, het gedrag etc niet precies? Laat het veld dan leeg of zet het op "onbekend". Zo goed en volledig mogelijk betekend dus ook liever geen informatie dan onjuiste informatie. Registreer je waarneming bij voorkeur altijd met bewijsmateriaal (Foto, filmpje (= externe link) of geluidsopname).

  ProtocolBijna altijd losse waarneming. Tenzij je het hele gebied hebt doorzocht.
  DatumDatum waarop je datgene dat je registreerd hebt waargenomen. Let goed op bij het invoeren van oude waarnemingen! Datum staat in omgekeerde volgorde: JJ/MM/DD
  TijdTijd waarop je datgene dat je registreerd hebt waargenomen (te zien bij "Eigenschappen" van je foto). Invoeren van dit veld is niet verplicht, wel handig. Zo blijven je waarnemingen in chronologische volgorde staan en het kan interessant zijn als je bijv. een nachtdier overdag ziet of andersom.
  GebiedTyp minimaal drie letters, dan krijg je een keuzemenu. Kies uit de keuzelijst. Klik vervolgens op de kaart om de exacte locatie van de waarneming vast te leggen. Weet je de naam van de locatie niet, maar weet je wel waar het is? Je kunt ook de locatie op de kaart opzoeken en aanklikken, het gebied wordt dan automatisch ingevuld.
  SoortgroepKies de soortgroep waar de soort bij hoort.
  SoortTyp minimaal drie letters, dan krijg je een keuzemenu. Weet je niet hoe de soort heet? Kies dan voor "Vogel onbekend", "Paddenstoel onbekend", "Vis onbekend", "insect onbekend", enz. Elke soortgroep heeft dat. Heb je vragen over welke soort je hebt gezien, dan kun je altijd op het NiH-forum of het waarneming.nl-forum terecht.
  AantalTyp hier het aantal dat je hebt gezien. Wees voorzichtig met schattingen, probeer als het even kan het aantal van een foto te tellen.
  Onbekend / man / vrouwHet geslacht. Alleen invullen als je het zeker weet.
  ZekerBen je zeker van de naam van de soort. Aanvinken bij 'Ja', uitvinken als je er 'onzeker' over bent dat het die soort is die je hebt ingevuld.
  EscapeAls het een "ontsnapte" soort betreft. Vogels uit voliere of planten die aangeplant zijn door bewoners of de gemeente. Bij sommige soorten komt de waarneming automatish op "Esc" te staan, omdat die in ons land van nature niet voorkomt.
  Stadium/kleedAls je er op klikt krijg je uitklap menu. Alleen invullen als je (zeker) weet welk stadium/kleed je soort heeft. Niet verplicht om in te vullen, wel gewenst. Bij bijv. vlinders kun je dit zeker. Ei, rups, pop of imago (vlinder) is duidelijk.
  GedragAls je er op klikt krijg je uitklap menu. Alleen invullen als je (zeker) weet welk gedrag je soort had. Niet verplicht om in te vullen, wel gewenst.
  WaardplantAls er bijvoorbeeld eitjes of gallen op een plant zitten, dan vul je hier de plant in waar je de eitjes of gallen op vond.
  BiotoopInvullen als je het weet, als je niet weet welke erbij hoort, mag je het veld leeg laten.
  ToelichtingHier kun je een toelichting geven op de waarneming. Bijvoorbeeld de maten van de waarneming of toelichting op het gedrag of wat je maar wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
  Collectie / Monster-nrAls je een soort thuis in een collectie bewaard, kun je hier het nummer invullen van de soort in je collectie.
  Vervagen tot (= embargo!)Waarneming niet zichtbaar voor andere mensen tot de datum die jij instelt. Handig bij bijvoorbeeld zeldzame soorten die bijv. plukgevoelig zijn (paddenstoelen, planten). Of als er ergens wat bijzonders zit en je wilt niet dat
  KM-hok vervagingLocatie vervaging (= vervagen)


  Een individuele waarneming bekijken en foto's, filmpjes, links toevoegen of op het forum plaatsen
  Daarna kun je via het menu rechts (onder andere) naar je waarnemingen of foto's gaan. Als je kiest voor "Waarnemingen" zie je de lijst met waarnemingen van afgelopen tijd. Staat er niets maar heb je wel iets ingevoerd? Kijk dan even of de begin- en einddatum goed staan. Om je waarneming te bekijken klik je in deze lijst op het blauwe rondje met de witte -i- vooraan de regel.

  Individuele waarneming


  Rechts zie je het menu "Opties". Deze zal ik hieronder uitleggen.

  Wijzig soortAls je de soortnaam wilt wijzigen. (Ik doe dit altijd via "Wijzig waarneming" (optie 5) dan kan ik alle wijzigingen in een keer doen)
  Wijzig gebied Als je het gebied wilt wijzigen. (Ik doe dit altijd via "Wijzig waarneming" (optie 5) dan kan ik alle wijzigingen in een keer doen)
  Invoeren foto Als je een foto bij de waarneming wilt doen.
  Invoeren geluid Als je een geluidsopname bij de waarneming wilt doen.
  Wijzig waarneming Om de waarneming te wijzigen. Bijv de soortnaam, de locatie, of de details.
  Verwijderen waarneming Hier kun je je waarneming verwijderen. Je moet eerst de foto's verwijderen voor je de waarneming kunt verwijderen.
  Externe link toevoegen Externe link toevoegen, bijv naar een youtube filmpje. Heel handige optie ook wanneer je een waarneming op het forum ter determinatie hebt geplaatst, om de link naar het topic, hier op te geven. Dan kan de admin zien dat je het op het forum hebt gevraagd. Daar kan de admin dan ook zien hoe men tot die naam is gekomen. Ook als er bijvoorbeeld tips in dat topic zijn gegeven, die je later nog eens wilt terugzoeken, is het heel handig als je met deze optie het topic met een klik weer kunt terugvinden.
  Determineren via het forum Om met hulp je bericht op het forum te plaatsen. Waarneming.nl heeft een forum, Natuur in Haarlem heeft ook een eigen forum.

  Voorbeelden:

  Muurrouwzwever

  Het is een muurrouwzwever, een vlieg.
  Waargenomen in de Leidsebuurt op 12 juni 2015.
  Voorbeeld invoeren formulier

  Voorbeeld ingevuld formulier. Tijd staat in de eigenschappen van de foto: 09:57.
  En het is het laatste stadium, de vlieg zelf, dus imago.

  Alle links, logo's en screenshots van waarneming.nl, waarnemingen.be, observado.org, ObsMapp en WebObs zijn geplaatst met toestemming van waarneming.nl