Ontdek de natuur in Haarlem - Van LeeuwenhoekparkEinsteinplantsoen
Kaart Einsteinplantsoen en Van Leeuwenhoekpark op GoogleMaps


Voor ik naar het van Leeuwenhoekpark ga, begin ik mijn wandeling bij het Einsteinplantsoen. Het is recent opgeknapt. Er staan een paar prachtige oude bomen. En er is een klein speeltuintje.

Einsteinplantsoen
Einsteinplantsoen - 05/04/2014.
Einsteinplantsoen
Einsteinplantsoen - 05/04/2014.


Bij de munterslaan ga ik onder het spoorviaduct door. Ik kijk nog even of er eenden in de sloot langs het spoor zwemmen. Een enkele keer zie ik hier een wilde eend, meerkoet of waterhoen. Maar meestal is er niets. Daarna loop ik het Van Leeuwenhoekpark in. Meestal word ik hier direct ontvangen door luid zingende vogels zoals de Winterkoning of de Zanglijster. Langs het pad staat het vol met brandnetel en fluitenkruid. Een prima plek voor tal van insecten die hier graag foerageren of opwarmen in de zon. Op het veld zitten soms groepen vogels, zoals spreeuwen of koperwieken.

Zanglijster
Zanglijster - 24/02/2014.
Spreeuwen
Spreeuwen - 19/04/2014.


Voorbij de skatebaan loop ik verder het park in. Het slingerpad over. Er staan hier een aantal hele mooie bomen, helemaal vol met allerlei mooie korstmossen!

Slingerpad
Slingerend pad - 05/04/2014.
Kopjes-bekermos
Kopjes-bekermos - 31/10/2012.


Toen ik het van Leeuwenhoekpark pas net had ontdekt, kwam ik in dit deel van het park regelmatig een oudere meneer tegen. Hij liep daar met z'n hondje. Hij zorgde goed voor het park. Hij vertelde altijd over zijn contacten met de gemeente, hij was nogal eens met hun in gesprek (discussie) over het zwerfafval en de overvolle, kapotte of ontbrekende prullenbakken in het park. Ik had hem eens vertelt over het waarnemen. Hij vroeg mij altijd belangstellend of ik nog wat leuks gezien had. Als ik weer verder wilde wandelen zei ik altijd: "Ik ga nu naar dat deel daar". Ik bedoelde het stuk groen aan de andere kant van de 's Gravesandeweg, langs de Westelijke randweg. Dan zei hij: "Dat is de berm, dat heet de berm." En zo noem ik het dan ook sindsdien. Helaas heb ik deze oudere meneer inmiddels al een lange tijd niet meer gezien.

Aan het eind van het slingerpad, loop ik nog even over de stoep in de richting van de spoorviaduct. Vanaf daar kan ik nog even kijken of er eenden in de vijver zijn. Het is in deze vijver wat eenden en andere watervogels betreft over het algemeen erg rustig. Er zit wel eens een meerkoet, een wilde eend of wat anders, maar meestal is er niet veel. Toevallig zag ik er kortgeleden een Schildpad. Het zijn exoten, ze komen in Nederland oorsprinkelijk niet in de vrije natuur voor. Waarschijnlijk zijn ze als huisdier gehouden en door mensen uitgezet. Dit is volgens de Flora-en-Faunawet verboden.

Vijver
Vijver - 05/04/2014.
Roodwangschildpad
Roodwangschildpad - 14/04/2014.


Aan de andere kant van de 's Gravesandeweg begint dan de berm. Ik let hier altijd extra goed op als ik ga oversteken. De auto's rijden hier heel hard en vanaf de andere kant van de bocht zien ze je gemakkelijk over het hoofd.

De Berm
De Berm - 05/04/2014.
De Berm
De Berm - 05/04/2014.


Het leuke aan De berm is dat de natuur er behoorlijk z'n gang kan gaan. Soms kun je het pad nauwelijks door omdat het bijna is dichtgegroeid. Dan wordt er wel het e.e.a weggesnoeid om het weer toegankelijk te maken. Maar behalve noodzakelijk onderhoud, wordt het gebied verder aardig met rust gelaten.

De Berm
De Berm - 05/04/2014.
De Berm
De Berm - 05/04/2014.


Je kunt hier dan ook best wel eens verrast worden door de aanwezigheid van extra leuke vogels. Vogels die je over het algemeen in de stad toch wat minder vaak ziet.

Zwartkop
Zwartkop - 04/05/2013.
Tuinfluiter
Tuinfluiter - 08/06/2011.

Nachtegaal
Nachtegaal - 04/05/2013.
Gekraagde roodstaart
Gekraagde roodstaart - 22/07/2012.


Er zijn hier ook allerlei leuke paddenstoelen te vinden. Langs het pad op de grond, op de stammen van de bomen en struiken en soms hoog in de bomen.

Gewone wimperzwam
Gewone wimperzwam - 08/12/2011.
Zwavelzwam
Zwavelzwam - 18/08/2013.


In De berm vind je ook her en der wat losse stukken schors op de grond. In de winter kun je ze gemakkelijk vinden. In het voorjaar en de zomer, als het vol staat met bloeiende planten, moet je even wat beter zoeken. Als je schors oppakt om de beestjes eronder te bekijken, leg het schors daarna dan alsjeblieft precies zo terug als je het vond. Onder deze stukken schors kun je allerlei leuke beestjes vinden. Pissebedden, spinnen, kevers, wantsen, en heel veel soorten kleine landslakken.

Vale clausilia
Vale clausilia - 15/10/2012.
Boerenknoopje
Boerenknoopje - 02/03/2014.

Gewone haarslak
Gewone haarslak - 10/03/2014.
Geribde jachthorenslak
Geribde jachthorenslak - 02/03/2014.


Er is ook een klein watertje in De berm. Daar zitten dan weer allerlei leuke waterbeestjes. In het najaar, na een paar flinke regenbuien is het best een flinke plas en staat het water vrij hoog. In de zomer kan het hier helemaal droog staan. Afgelopen jaren was er altijd ook een watertje aan de andere kant van het pad. Dit watertje is volgens mij dichtgegooid. Ik weet niet waarom. Het is wel jammer, want ook daar zaten allerlei waterbeestjes. Ik zag er zelfs een keer een eend!

Watertje in De Berm
Watertje in De Berm - 05/04/2014.
Melkwitte platworm
Melkwitte platworm - 04/01/2012.


En zo gaat het pad dus nog even verder. Langs beide kanten van het pad staat het vol met planten en struiken. In het zomerseizoen weet je wat insecten betreft gewoon niet waar je kijken moet. Overal zijn leuke en mooie beestjes. Steeds als je hier komt, zie je weer andere dingen.

De Berm
De Berm - 05/04/2014.
Groen langs het pad
Groen langs het pad - 05/04/2014.


Na afloop van mijn bezoek aan het Van Leeuwenhoekpark ga ik altijd nog even kijken in de tunnel bij Munterslaan. Deze tunnel wordt het hele jaar door bezocht door allerlei beestjes. Kevers, wantsen, spinnen, hooiwagens, nacht- en microvlinders en nog veel meer. Lees verder in "Ontdek de Natuur in Haarlem - Munterslaan (tunnel)" Voor waarnemers:
In het Van Leeuwenhoekpark is door groen/beheer ploeg van de gemeente o.a. donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum) en Italiaanse aronskelk (Arum italicum) aangeplant. Het is eigenlijk daarom niet de bedoeling dat je deze waarnemingen registreert op waarneming.nl. Als je dat toch graag wilt doen, kies dan bij het registreren van de waarneming, bij "gedrag" voor "Aangeplant".

Handige links
  • Bekijk recente waarnemingen en foto's van het Van Leeuwenhoekpark op waarneming.nl.
  • Bezoek het board "Haarlem Zuid-West" op het NiH-Forum, voor vragen en informatie over het Einsteinplantsoen, het Van Leeuwenhoekpark en de fietstunnel bij Munterslaan.    Houtmanpad
    Munterslaan (tunnel)
    Van Leeuwenhoekpark