Tuin-onder-de-loep-dag 2015 / 1000-soortendag

De derde editie van de Tuin-onder-de-loep-dag is dit jaar op 15 juli 2015. Tijdens de Tuin-onder-de-loep-dag gaan de bewoners van Haarlem op zoek naar wilde planten, dieren, paddenstoelen, mossen en korstmossen in hun eigen tuin of balkon. Onder de bloempotten, tussen de planten, in de vijver, tussen het openhaardhout, in de schuur, op/in de boom etc. De waarnemingen worden door de waarnemers zelf geregistreerd op waarneming.nl. Dit jaar hebben we een extra uitdaging. We gaan proberen om met alle deelnemers, op één dag maar liefst 1000 soorten (wilde) planten, dieren, paddenstoelen, mossen en korstmossen waar te nemen. Eerst in de tuin en/of balkon. Daarna in de rest van Haarlem.

Statistieken
Logo Tuin-onder-de-loep dag Met dank aan waarneming.nl hebben we tijdens de Tuin-onder-de-loep dag / 1000-soortendag live statistieken waarop je de ontwikkelingen kunt volgen. Je kunt op de statistiekenpagina zien welke soorten er zijn waargenomen, de tussenstand van hoeveel soorten we hebben waargenomen en een verdeling van de soortgroepen. Via Facebook en Twitter zullen we regelmatig een screenshot met de tussenstand delen. Gaat het ons lukken om 1000 soorten waar te nemen in Haarlem?

Deelnemen:
Iedereen kan meedoen. Kennis van de natuur is geen vereiste. Dit evenement duurt de hele dag (24u). Het maakt niet uit of je planten gaat waarnemen of dieren, paddenstoelen, mossen, korstmossen. Of alles door elkaar. Je kunt in je eentje meedoen, of met anderen samen, bijv met je vrienden of met het gezin. Elke waarneming is waardevol. Dus ook als je misschien maar een paar waarnemingen hebt, dan zijn we daar ook heel blij mee! Aanmelden voor de tuin-onder-de-loep dag / 1000-soortendag is niet nodig, maar ik vind het wel leuk als je mij laat weten dat je meedoet. Er is van dit evenement een evenementpagina op facebook.

Benodigdheden:
 • Een digitale camera (evt die van je mobiel)
 • Computer met internet
 • Een account op waarneming.nl
 • Eventueel een account op het waarneming.nl forum en/of het Natuur in Haarlem forum.

  Aftrap & afsluiting
  In de ochtend ga ik in alle vroegte op pad. Een frisse ochtendwandeling als start van de dag. Ik neem voor onderweg wat vers fruit mee. Verzamelen 's morgens 6:30 op de hoek "Van Oosten de Bruijnstraat" met "Westergracht". Voor een rondje Houtmanpad/Ramplaankwartier. Aan het begin van de avond, ga ik ook nog even op pad. Als een soort afsluiting van deze leuke dag. Begin van de avond verzamelen 18:30 bij de ingang van Bakker Rijkenberg op het Emmaplein. We gaan dan naar het Van Leeuwenhoekpark.

  Als je wilt kun je mee. Max 15 personen. De wandelingen zullen ongeveer 4-5km lang zijn. Neem een fotocamera mee! Onderweg gaan we natuurlijk de natuur waarnemen. Thuis (of onderweg via de waarneming app) kun je je waarnemingen doorgeven, die tellen natuurlijk mee voor de 1000 soorten. Neem geen hond of andere (huis)dieren mee.

  Voorbereiding:
  Maak ter voorbereiding alvast een account op waarneming.nl. En op het Waarneming of Natuur in Haarlem forum. Als je wilt kun je alvast oefenen, door bijv. vandaag een vogel te fotograferen en in te voeren. Vergeet niet om de batterijen van je camera van te voren op te laden en te zorgen voor een leeg geheugenkaartje!

  Stap voor stap
  1. Ga op 15 juli 2015 naar de tuin of balkon die je 'onder de loep' gaat nemen.
  2. Kijk nu goed en rustig om je heen en kijk of je (wilde) planten, dieren, paddenstoelen, mossen en/of korstmossen ziet. Kijk goed op de bloemen, onder bloempotten, tussen de plantjes, op en onder de blaadjes van planten, onder schors of stenen op de grond, op houten en stenen muurtjes en op boomstammen, en elke andere plek die je nog kunt bedenken.
  3. Maak een of meer foto's van elke soort die je ziet. Zorg dat de waarneming goed/duidelijk in beeld is. Wees niet bang om even op je hurken of knieen te gaan zitten om iets dichterbij te fotograferen. Voorbeelden van foto's zie je hieronder. Planten die zijn aangeplant of ingezaaid, of huisdieren tellen niet mee.
  4. Ga daarna naar je computer. Log in op waarneming.nl. Voer je waarnemingen in (uitleg!) Als je niet weet wat je hebt gezien, kun je "Plant onbekend" of "Vlinder onbekend" of "Insect onbekend" etc invullen. Plaats je foto's bij de waarnemingen.
  5. Onbekende plant, dier, paddenstoel, mos en/of korstmos gezien? Zoek op welke soort het is. Maak eventueel gebruik van de websites en/of boeken van de literatuurlijst. Of je kunt op het Natuur in Haarlem forum vragen. Maak een account als je dat nog niet hebt. Log in. Ga naar het juiste board (Planten, Dieren, Paddenstoelen, Mossen/korstmossen). Plaats een bericht met je vraag en de link naar je waarneming of de foto's (max 400kb - 700x525). Kies evt via het gereedschapje boven het topic "Abonneer op dit onderwerp". Je krijgt dan mail als er een antwoord is geplaatst. Heb je de juiste naam gevonden/gekregen? Pas dan je waarneming meteen even aan.
  6. Heb je je hele tuin of balkon grondig onder de loep genomen? Als je dat wilt kun je daarna nog in de straat, in je wijk, in het park, of in de natuurgebieden (Haarlemmerhout, Hekslootpolder, Veerpolder, Poelpolder, etc) verder gaan met de natuur waarnemen.
  Voorbeelden van foto's:

  Vlinder
  Een nachtvlinder (Kleine zomervlinder)
  De tekening op de rug is goed te zien

  Een kikker
  Een kikker (Bruine kikker)
  Zowel de zijkant als de rug zijn goed te zien  Als je dat wilt kun je je leukste waarnemingen uit je tuin of van je balkon van de Tuin-onder-de-loep-dag met ons delen in het Tuin onder de loep dag topic op het forum. Of maak in het board van je wijk of je favoriete natuurgebied een topic over de leukste tuin-onder-de-loep-dag waarnemingen in de wijk/natuurgebied.

  Vragen over de Tuin-onder-de-loep-dag / 1000-soortendag:
  Heb je een vraag over de tuin-onder-de-loep-dag? Stel je vraag op het forum, via Facebook of Twitter. Heb je iets waargenomen en wil je weten hoe het heet? Stel je vraag dan op het forum. Daar kunnen leden elkaar helpen met het vinden van de naam.

  Onbekende plant(en), dier(en), paddenstoel(en), mos(sen) en/of korstmos(sen) gezien? Stel je vraag bij voorkeur op het forum. Op Facebook en Twitter zakt je bericht snel weg op de tijdlijn. Vanwege de te verwachten drukte is er een kans dat je bericht op Facebook of Twitter daardoor over het hoofd gezien wordt. Op het forum staan alle ongelezen berichten netjes overzichtelijk in een lijstje. Daar wordt je vraag zeker gezien.


  Bibliotheek:
  Bibliotheek Zuid-Kennemerland in het centrum van Haarlem heeft speciaal voor de tuin-onder-de-loep dag / 1000-soortendag een leuke boekentafel ingericht met boeken om te lenen. Op de tafel vind je boeken waarin je kunt opzoeken wat je hebt waargenomen. Boeken over planten, vogels, vlinders, mossen, korstmossen en allerlei insecten.

  Boekentafel
  Boekentafel

  Uitslagen:

  Wijk/gebiedWaarnemersWaarnemingenSoortenFoto'sBijzonderheden
  Amsterdamse buurt-----
  Bomenbuurt-----
  Centrum-----
  De krim-----
  Eindenhout-----
  Engelandpark-----
  Haarlemmerhout-----
  Hekslootpolder-----
  Houtmanpad-----
  Houtvaartkwartier-----
  Indische buurt-----
  Kleverpark-----
  Koninginnebuurt-----
  Leidsebuurt-----
  Meerwijk-----
  Molenplas en Meerwijkplas-----
  Molenwijk-----
  Mooie nel-----
  Noord-----
  Noorder Buiten Spaarne-----
  Parkwijk-----
  Poelpolder-----
  Ramplaankwartier-----
  Reinaldapark-----
  Schalkwijk-----
  Sinnevelt-----
  Slachthuisbuurt-----
  Van Leeuwenhoekpark-----
  Veerpolder-----
  Waarderpolder-----
  Waarderpolder - Mooie Nel-----
  Zuider Buiten Spaarne-----
  Zuiderpolder-----
  Zuidschalkwijk e.o.-----
  Haarlem Volkstuinen Boerhaavelaan-----

  Totaal-----


  SoortgroepSoortenWaarnemingenWaarnemersFoto'sBijzonderheden
  Vogels-----
  Zoogdieren-----
  Reptielen en amfibieen-----
  Dagvlinders-----
  Nachtvlinders en microvlinders-----
  Libellen-----
  Vissen-----
  Sprinkhanen en krekels-----
  Bijen, wespen, mieren-----
  Vliegen en muggen-----
  Kevers-----
  Wantsen, cicaden en plantenluizen-----
  Insecten (overig)-----
  Geleedpotigen (overig)-----
  Weekdieren en overige ongewervelden-----
  Planten-----
  Algen, wieren en eencelligen-----
  Mossen en korstmossen-----
  Paddenstoelen-----

  Totaal-----