Natuur & gezinKinderen staan (letterlijk) dicht bij de natuur. Ze zijn nieuwsgierig, kunnen heel goed waarnemen en kunnen hele goede vragen stellen. Het waarnemen van de natuur is heel leuk om samen met kinderen te doen. Met hele jonge kinderen kun je samen waarnemen en vertellen over wat ze zien. Met de wat grotere kinderen is het ook leuk om foto's te maken en de waarnemingen door te geven via de computer op waarneming.nl.

Waarnemen - Waar en wanneer
Het waarnemen kan ook gewoon in de eigen tuin, op het balkon of in de straat of een klein park in de buurt. Kinderen die wat meer op zichzelf zijn kunnen dit heel goed alleen doen, terwijl kinderen die graag samen spelen dit weer leuk samen kunnen doen. Het waarnemen kan ook altijd. Of het nu zomer is en de zon lekker schijnt of dat het regent of sneeuwt. Trek eventueel een regenjas of extra warme kleren aan. De natuur is er altijd.

Zoekkaarten / herkenningskaarten
Online zijn allerlei zoekkaarten / herkenningskaarten te vinden. Dit zijn kaarten op a4 formaat met allerlei soorten planten(delen) of dieren afgebeeld. Soms zijn deze kaarten gratis te downloaden. Eventueel kun je ze plastificeren zodat het tegen een spatje water of regen kan. De kaarten zijn ook op allerlei sites online te bestellen. Soms zijn de kaarten ook te koop bij informatiecentra bij natuurgebieden of in winkels van natuurgerelateerde musea.

Vragen van/door kinderen
Heeft je kind een beestje of iets anders in de natuur gezien en wil je weten wat het is of wat je erover kunt vertellen? Of heeft je kind een vraag over de natuur waar jij geen antwoord op weet? Op het NiH-forum kun je terecht voor alle vragen over de Haarlemse natuur. Kan je kind zelf een beetje overweg met de computer, mag hij/zij natuurlijk ook (evt onder jou begeleiding) zelf zijn/haar vraag stellen. Schrijf eventueel in het onderschrift (via Gebruikerspaneel > Profiel > Wijzig onderschrift) hoe oud hij/zij is "Ik ben _ jaar", zodat we rekening kunnen houden met het niveau als we antwoord geven.

Forum
Op het Natuur in Haarlem forum is een board "Natuur en gezin", waar je kunt praten en vragen kunt stellen over het waarnemen van de natuur met kinderen, natuur in de opvoeding en andere anderwerpen met betrekking tot natuur en gezin. Zo is er bijvoorbeeld ook een topic over natuurspeelplaatsen in Haarlem.