Waarneming: sites, forum, appWaarneming / Observado Forum Apps


Waarneming.nl heeft een heel uitgebreid forum. Laat je daardoor niet afschrikken. Je kunt er zo weinig of veel van gebruiken als je zelf wilt. Sommige mensen gebruiken alleen het board dat voor hen het meest interessant is (bijv. vogels) anderen lezen het hele forum mee.

Om gebruik te kunnen maken van het forum, moet je een account maken. Je kunt niet met de inloggegevens van waarneming.nl / waarnemingen.be of observado.org inloggen op het forum.

Informatie
Bovenaan vind je het onderdeel "Informatie". Hier kun je terecht voor al je vragen over onder andere waarneming.nl en de apps. Hier zijn topics waar je je wensen voor de site kunt melden, bugs (dingen die niet werken), vragen over het werk van de admins, de controle van waarnemingen enzovoort. Kijk eens naar deze boards en wat je hier kunt vinden. Het kan handig zijn bepaalde boards of topics die je handig vind, op te slaan in favorieten, zodat je ze makkelijk kunt terugvinden.

Informatie-deel op het forum


Soortgroepen
Onder het "Informatie" deel, vind je de soortgroepen. Alle soortgroepen staan hier vermeld. Heb je een vraag over slakken, plaats je vraag dan in het board over weekdieren. Heb je een vraag over kevers, dan doe je dat bij de kevers, enzovoort. Kijk eerst even goed welke boards er allemaal zijn, zodat je zeker bent dat je je vraag in het juiste board stelt. Per ongeluk toch je vraag verkeerd geplaatst? Geen nood. Rustig afwachten. Een admin kan het topic voor je verplaatsen. Plaats alsjeblieft niet opnieuw je vraag in een ander/het juiste board. Een admin verplaatst je topic sowieso en het is niet handig als er twee topics met dezelfde vraag zijn. Heb je een vraag in een topic geplaatst, wacht geduldig af. Zeker in de zomer zijn veel waarnemers en ook admins overdag lekker naar buiten en gaan bijvoorbeeld pas 's avonds achter de computer zitten. Er zijn maar weinig topics waar echt geen reactie op komt, de meeste topics worden binnen enkele minuten, uren of dagen beantwoord.

Soortgroepen


Sub-boards
Bij sommige boards zijn ook sub-boards, let daar even op. Een voorbeeld vind je hieronder bij vogels en vlinders. Bij vogels is er bijv. een apart board over Ringen. Bij vlinders zijn aparte boards voor dagvlinders, nachtvlinders, microvlinders, rupsen, poppen enzovoort.

Subboards


Overige natuuronderwerpen en diversen
Onderaan het forum vind je nog de onderdelen "Overige natuuronderwerpen" en "Diversen". Hier vind bij overige natuuronderwerpen boards zoals excursieaankondigingen en wetgeving en ethiek. Bij diversen vind je informatie over foto en video, verrekijkers en telescopen, koop en verkoop en het populaire board "Praat maar raak". Hierin staan veel leuke topics, met allerlei verhalen of foto-verzamelingen, zoals:

 • Bijzondere mislukte foto's
 • Vogels en vogelaars op google maps
 • spiegelbeeldfoto's
 • Voorwerpen verorberende bomen
 • Bent u niet lekker geworden mevrouw....

  Individuele waarneming


  Ongelezen berichten, profiel, prive-berichten, etc.

  Tot slot vind je bovenaan nog wat handige zaken. Onder het logo staan de links naar je profiel en je prive-berichten. Rechts zie je je eigen profiel-icoon en twee (erg) handige links.

  Toon ongelezen berichten sinds je laatste bezoek.
  Als je hier op klikt zie je een lijst met alle berichten die zijn geplaatst sinds je laatste bezoek. Zelf kijk ik hier dagelijks meerdere keren. Ik lees dan even snel door de titels heen. De topics die ik interessant vind, lees ik. De rest niet. Als er niets interessants meer tussen staat op dat moment, klik ik op: "Markeer alle berichten als gelezen". Dan worden alle andere berichten uit je lijst verwijdert. Als er daarna weer reacties zijn geplaatst in topics, ontstaat er dus weer een nieuwe lijst. Waarom doe ik dit? Ook al ben ik in bepaalde soortgroepen weinig of niet actief, dat wil niet zeggen dat het niet interessant is om op de hoogte te blijven. Zo is er bijvoorbeeld een topic over "Wolven in Nederland", dat weet ik alleen maar omdat ik steeds die lijst doorkijk, want ik vind niet vaak zoogdieren en als ik ze vind heb ik er niet vaak vragen over. Dus dat board, daar kom ik anders nooit.

  Toon nieuwe reacties op jouw berichten.
  In deze lijst komen alleen de topics die jij gestart bent of waarin jij gereageerd hebt. Deze lijst zal dus vaak korter zijn dan de lijst hierboven genoemd. Handig om regelmatig even te kijken of er reacties zijn op topics die jij bent begonnen.

  Individuele waarneming


  Zelf een topic starten en/of je waarneming ter determinatie op het forum plaatsen

  Als je zelf een bericht wilt plaatsen op het forum kun je dat heel eenvoudig doen, door naar het juiste board te gaan. Daar vind je rechts bovenaan het board de knop: "Nieuw topic".

  Het is wenselijk om foto's niet opnieuw op het forum te plaatsen, maar hiervoor de verwijzing vanuit je waarneming te gebruiken. Hoe doe je dat?
 • Ga naar de betreffende waarneming.
 • Kies rechts in het menu "Opties" voor "Determineren via het forum". Je krijgt dan zoiets als op onderstaande afbeelding.

  Determineren via het forum


 • Selecteer de tekst tussen "start kopieren" en "einde kopieren". Deze tekst bevat link naar je waarneming, tekst waar je waarneming is gedaan en de foto's. De makkelijkste manier om je complete waarneming-vraag op het forum te krijgen.
 • Ga naar het forum en ga naar het juiste board. (Let op, de link in bovenstaande screenshot stuurt je helaas soms naar het verkeerde board. Zelf goed opletten dus!)
 • Begin daar een nieuw topic door rechts bovenaan het board de knop: "Nieuw topic" te kiezen.
 • Plak nu de tekst die je zojuist hebt geselecteerd in het tekstveld. De tekst kun je nu nog aanpassen als je wilt.
 • Onder het tekstveld staat "Bijlagen en andere opties". Vink hier het vakje "Notificatie bij reacties" aan! Zodat je mail krijgt als er gereageerd is. Gebruik de "bijlage" optie hier liever niet. Zeker niet voor foto's die je al op de waarneming website hebt gezet. Het is zonde als alle foto's twee keer op de server komen te staan. Door bovenstaande methode te gebruiken staan de foto's maar een keer op de server.
 • Klik dan op "Verzenden" om het bericht te plaatsen.

  Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je lid wilt worden van het waarneming.nl-forum of van het Natuur-in-Haarlem-forum. Allebei kan ook natuurlijk.
  Alle links, logo's en screenshots van waarneming.nl, waarnemingen.be, observado.org, ObsMapp en WebObs zijn geplaatst met toestemming van waarneming.nl