155 Haarlemse Winterwaarnemingen


De winter komt er aan. In de winter worden er altijd weinig waarnemingen gedaan in Haarlem. Veel mensen vinden het te koud om naar buiten te gaan en er is in de winter wat minder te zien. Toch valt er nog genoeg waar te nemen in de winter. En het lijkt mij zo leuk om jullie een beetje uit te dagen om ook in de winter goed om je heen te kijken en te genieten van de wilde natuur in onze stad.

We gaan, gedurende de hele wintertijd (van 25 oktober t/m 28 maart) proberen op zoveel mogelijk dagen minstens 1 natuurwaarneming in Haarlem te doen en in te voeren op waarneming.nl. Je kunt op verschillende manieren punten verdienen en aan het eind van de periode zullen 6 winnaars een leuk prijsje krijgen. De eerste vijf zijn de deelnemers met de meeste punten. Een zesde winnaar wordt gekozen door middel van lootjes. Vraag alle inwoners/bezoekers van Haarlem die je kent om mee te doen.

Opgeven voor deelname:
Om mee te doen moet je je opgeven. Maak eerst een account op waarneming.nl (als je dat nog niet hebt). Neem daarna contact met mij op. (Via FB/Twitter, via mail of in een reactie in dit topic). Geef aan dat je mee wilt doen en geef de link naar je waarnemingen door. Ik zal in dit bericht een lijstje bijhouden van de deelnemers (Alleen je voornaam + link naar je waarnemingen). Vraag alle Haarlemmers die je kent om mee te doen.

De activiteit:
 • Probeer om op zoveel mogeijk dagen minimaal 1 waarneming in Haarlem in op waarneming.nl in te voeren, met de bijbehorende door jou zelf gemaakte foto en/of geluidsopname. De waarneming moet voorzien zijn van foto of geluid, anders telt het niet.
 • De waarnemingen moeten wilde natuur zijn. Dus geen huisdieren en/of aangeplante planten/bomen, etc.
 • Je kunt punten verdienen en daarmee leuke prijzen winnen.
 • Er zullen af en toe "Wildlife Safari's" georganiseerd worden, als je wilt kun je mee, om wat meer te leren over de natuur in de winter.
 • Elke avond om 22:00 zal het foto-overzicht van de waarnemingen van 'vandaag' geplaatst worden. Gedurende de wintertijd met de hashtag #155hww. Volg Natuur in Haarlem op twitter om dagelijks te zien wat er is waargenomen.
 • Als je niet in Haarlem woont, mag je van mij wel meedoen, maar je zult dan elke dag even naar Haarlem moeten komen om iets waar te nemen. Deze activiteit richt zich op waarnemingen in Haarlem.
 • Deelname is gratis.
 • Hashtag op Twitter & FB: #155HWW (155HaarlemseWinterWaarnemingen)


 • Weet je weinig van de natuur? Juist ook dan: Doe mee!
  Weet je niet zoveel van de natuur? Doe mee! Laat je niet weerhouden! Je kunt je waarnemingen altijd invoeren als "vogel onbekend", "plant onbekend", "korstmos onbekend" etc. Je kunt op dit forum (of op FB/Twitter) gerust altijd navragen hoe dat wat je gezien hebt heet. Dan helpen we je. Dat is geen probleem. Al moet je het elke dag vragen, dat vind ik niet erg. Daar is Natuur in Haarlem voor en het is onderdeel van de uitdaging dat je dingen zult tegenkomen die je nog niet eerder hebt gezien.

  Punten verdienen & prijzen winnen:
  Je kunt punten verdienen tijdens je deelname. Waarmee je prijzen kunt winnen.
 • Elke maand nomineer ik twee waarnemers. Je kunt genomineerd worden vanwege een leuke waarneming, een leuke foto bij de waarneming, omdat je gedurende de maand een leuke variatie aan waarnemingen hebt, omdat je goed en leuk meedoet, enzovoort. Je krijgt daarvoor 2 punten.
 • De 3 deelnemers die aan het eind van de periode op de meeste dagen minimaal een waarneming hebben ingevoerd, krijgen 5 punten.
 • Af en toe geef ik een opdrachtje. Dat geef ik uiterlijk de dag ervoor aan, in dit topic. Je moet dus zelf goed opletten. (Of als je lid bent, kun je je abonneren op dit topic, dan krijg je mail als er een nieuw bericht is). Het opdrachtje is meestal maar 1 dag of 1 weekend (za & zo) geldig. Heb je aan het opdrachtje voldaan, krijg je 3 punten.


 • Deze activiteit zal grotendeels op het forum plaatsvinden. Als je niet lid wilt worden van het forum is dat geen probleem, je kunt evengoed wel met de activiteit meedoen. Alleen als je zelf iets wilt plaatsen of reageren in dit topic dan heb je een account nodig.

  Ideetje: Het NiH-forum heeft verschillende wijk-boards. Het is leuk om in het board van je wijk, of het natuurgebied waar je van plan bent regelmatig te gaan waarnemen, een topic te maken waarin je met andere deelnemende wijkgenoten kunt uitwisselen wat je zoal ziet in de wijk. Om het overzicht te bewaren gebruik je als titel "155HWW in (de) (naam van de wijk/natuurgebied)"


  155hww - Deelnemers & tussenstand - Wekelijks blog


  Handige links
 • Zelf opzoeken wat je hebt waargenomen? Gebruik de Literatuur-lijst.
 • Iets waargenomen maar weet je niet wat het is of hoe het heet? Stel je vraag bij voorkeur op het NiH-forum.
 • Bezoek het topic "155 Haarlemse Winterwaarnemingen"" op het NiH-Forum.